Beginnershandleiding voor cryptomunten

Benieuwd naar cryptovaluta? Aangezien cryptomunten een hoog risico met zich meebrengen, kan het een goed idee zijn om vooraf onderzoek te doen. Leer de basis met deze beginnershandleiding voor cryptomunten.

Beginnershandleiding voor cryptomunten

De verschillende soorten cryptomunten:

Bitcoin

Bitcoin werd in 2009 gecreëerd en is daarmee de eerste en meest bekende cryptocurrency. Het is een schaars actief dat volgens een voorspelbaar schema wordt uitgegeven, waarbij het tarief elke vier jaar wordt gehalveerd totdat het stopt bij 21 miljoen eenheden. Bitcoin wordt bewaard in digitale portemonnees, waardoor de eigenaren ze kunnen vasthouden, openen en uitgeven. Steeds meer retailers accepteren bitcoin voor hun goederen en diensten, maar bitcoin-transacties vinden ook plaats op handelsbeurzen.Bitcoin Cash

Bitcoin Cash werd in 2017 gecreëerd, nadat sommige ontwikkelaars gefrustreerd raakten door de vertraging van Bitcoin-transacties (en de daaropvolgende hogere kosten) toen de datablokken van 1 megabtye van Bitcoin vol raakten. Dus voerden ze een harde vork uit op de Bitcoin-blockchain en kwamen met Bitcoin Cash, dat een veel grotere blokgrootte van 8 MB heeft. Voor gebruikers betekent dat hogere verwerkingssnelheden en lagere kosten.

Dogecoin

Dogecoin is in 2013 door de oprichters als een grap gestart. Een van de meest opvallende kenmerken van Dogecoin is dat het een Shiba Inu-hond op zijn symbool heeft. Dogecoin genoot populariteit in een patroon dat vergelijkbaar is met de manier waarop meme-aandelen dat deden in 2020 en 2021, met prominente figuren die het op sociale media prezen. Ook in 2021 zeiden meer cryptocurrency-uitwisselingen en handelsplatforms dat ze Dogecoin zouden huisvesten, wat wijst op een grotere algemene acceptatie van de cryptocurrency.Ethereum

Ethereum is een computerplatform waarmee gedecentraliseerde applicaties kunnen worden gebouwd. De programmeertaal wordt als flexibeler beschouwd dan eerdere cryptomunten en zorgt ervoor dat transacties binnen enkele seconden kunnen plaatsvinden. In tegenstelling tot het vertrouwen op een centraal bedrijf om poortwachter te spelen en applicaties uit te voeren, maakt ethereum gebruik van een systeem van “knooppunten” en computers en servers die onafhankelijk worden beheerd.

Litecoin

Litecoin is gebaseerd op blockchain-technologie zoals Bitcoin, met als belangrijkste onderscheid een snellere tijd om transacties te bevestigen. Terwijl de gemiddelde bevestigingstijd van Bitcoin ongeveer 10 minuten is, is Litecoin ongeveer 2,5 minuten. Litecoin wordt soms beschouwd als het “zilver” van het “goud” van Bitcoin.

XRP

Ripple XRP is ontwikkeld door Ripple Labs Inc. In tegenstelling tot Bitcoin en vele andere cryptocurrencies, bevindt XRP zich niet op een blockchain-netwerk. In plaats daarvan is het gebaseerd op wat een ‘hasjboom’ wordt genoemd. Dit betekent dat XRP niet kan worden gedolven en in plaats daarvan zijn er een beperkt aantal munten – 100 miljard om precies te zijn. Het Ripple-netwerk is ontworpen om snel te zijn en kan 1.500 transacties per seconde verwerken.

Bitcoin en altcoins

Veruit de meest populaire cryptocurrency om te investeren is Bitcoin. Hoewel de prijs kan fluctueren, zijn er momenteel enkele honderden miljarden aan Bitcoin in omloop. Bitcoin zag enkele van zijn meest extreme schommelingen in 2020 en 2021. Bitcoin was ’s werelds eerste cryptocurrency en het is gemaakt via een vrij complex proces dat mining wordt genoemd. Hoe bitcoin-mining werkt, is dat miners allemaal racen om complexe wiskundige problemen op te lossen. Als ze dat doen, wordt de transactie bevestigd en toegevoegd aan de blockchain en worden de miners beloond met nieuwe Bitcoin.
De populariteit van Bitcoin dreef technologen ertoe nieuwe soorten munten uit te vinden. Een paar hiervan zijn varianten van Bitcoin zelf, zoals Bitcoin Cash , die is geoptimaliseerd voor een hogere verwerkingssnelheid. Er waren ook geheel nieuwe munten op basis van vergelijkbare onderliggende technologie. Deze munten zijn misschien niet zo liquide als Bitcoin, wat betekent dat ze moeilijker te kopen en verkopen zijn zonder de prijs te verplaatsen. Deze munten die opduiken, staan vaak bekend als ‘ altcoins’. Hoewel alle cryptocurrency-investeringen riskant zijn, is beleggen in weinig bekende en relatief nieuwe munten vooral zo, omdat de markten vrij klein kunnen zijn, wat leidt tot grote prijsschommelingen en moeilijkheid van gestage prijsstijgingen omdat ze om aandacht strijden met andere, vergelijkbare crypto’s.

Ethereum versus Bitcoin

Ethereum kan worden gezien als de Pepsi voor Coca-Cola van Bitcoin. Het is de gevestigde “nummer twee” van cryptocurrency, en hoewel gebaseerd op verschillende technologie die meer gericht is op het schrijven van nieuwe computerprogrammering. Hoewel Bitcoin de oudste en grootste markt voor cryptocurrency is, begon Ethereum in 2015 maar vestigde het zich snel. Er circuleert momenteel ongeveer € 65 miljard aan Ethereum (individuele munten staan bekend als “Ether”). Hoewel Ether per munt veel goedkoper is, hebben ze de neiging om in grote lijnen samen te bewegen.

Litecoin en Ethereum

Litecoin heeft er ongeveer $9 miljard van in omloop. Het is een paar jaar na Bitcoin en een paar jaar voor Ethereum gemaakt. Om Litecoin te kopen, kunnen beleggers het op veel grote beurzen kopen en is, net als veel andere cryptocurrencies, eind 2020 in prijs gestegen. De status is echter als een tweede Bitcoin of het eerste alternatief daarvoor. Die rol is grotendeels afgestaan aan Ethereum hoewel Litecoin actief blijft handelen.

Dogecoin

Dogecoin is een voorbeeld van een altcoin, dit zijn andere cryptocurrencies dan Bitcoin. Hoewel Dogecoin in 2013 werd gemaakt als een parodie op Bitcoin, is het sindsdien enorm in populariteit en prijsprestaties gestegen. Het had een bijzonder wilde rit in 2021 en klom op een gegeven moment maar liefst 15.000% toen individuele beleggers enthousiast de markt kochten. Dogecoin handelt tegen een lage prijs, meestal minder dan één Euro  waardoor het mogelijk toegankelijker wordt voor particuliere beleggers dan een cryptocurrency zoals Bitcoin.

Hoe kun je investeren in cryptovaluta?

Om in Bitcoin of andere crypto’s te investeren moet je een manier vinden om het te kopen en vast te houden. U moet meestal een gespecialiseerde cryptocurrency makelaar of programma gebruiken die “fiat-valuta” (dwz Euro’s of een andere standaardvaluta) kan omzetten in crypto en uw crypto vervolgens veilig kan opslaan in wat bekend staat als een “portemonnee”.
Een reden om na te denken over beleggen in crypto is diversificatie. De theorie van diversificatie houdt in dat een belegger het risico van zijn portefeuille kan verminderen door te beleggen in een verscheidenheid aan verschillende activa, of een verscheidenheid aan effecten binnen een bepaalde activaklasse, of door het aantal activa of het aantal effecten dat hij belegt te vergroten in.

De oudste cryptovaluta, Bitcoin, is iets meer dan tien jaar oud, wat betekent dat er niet veel historische gegevens zijn om naar te verwijzen in vergelijking met, laten we zeggen, de S&P 500. Maar crypto kan voor beleggers nog steeds zinvol zijn als een investering in een nieuwe technologie of een actief dat grote belangstelling trekt, zowel als een nieuwe manier om online transacties uit te voeren als als beleggingsproduct.

Voorschriften voor beleggen in cryptocurrency

Hoewel cryptocurrency veel gemakkelijker te kopen en verkopen is geworden dankzij de wijdverbreide belangstelling van het grote publiek, zijn de regels en voorschriften voor cryptocurrency minder goed ingeburgerd dan voor andere soorten activa of valuta’s zoals aandelen of dollars.

De Securities and Exchange Commission (SEC), die de handel in veel financiële activa regelt, heeft de cryptocurrency-wereld in feite in tweeën gesplitst. Bitcoin is een “betalingsmechanisme en waardeopslag”, dwz geen “beveiliging”, het type financieel actief dat wordt gebruikt om geld in te zamelen voor een bedrijf, zoals een aandeel of obligatie, en dat onder veel strenger toezicht van de SEC komt . Veel ’tokens’, cryptocurrencies die door bedrijven worden uitgegeven om een zakelijk project te financieren of vooraf te financieren, vallen onder de definitie van de SEC van ‘beveiliging’ en worden daarom geconfronteerd met veel strengere en strikte regelgeving.

Maar zelfs als de SEC niet zo geïnteresseerd is in reguliere crypto, is de Internal Revenue Service dat wel. De IRS heeft gedetailleerde richtlijnen over de fiscale implicaties van het kopen en verkopen van Bitcoin en andere cryptocurrencies die moeten worden beoordeeld voordat erin wordt geïnvesteerd.

Is het kopen van crypto veilig?

Een van de grootste zorgen bij het beleggen in cryptocurrency is veiligheid en hoe veilig cryptocurrency is. Om crypto veilig op te slaan, moet een belegger een cryptocurrency portemonnee gebruiken (ook wel “wallet” genoemd), een softwareprogramma voor het beheren van de activa. Maar zelfs als u software hebt die u vertrouwt, wordt er op u vertrouwd om een wachtwoord op te slaan, te onthouden en te beveiligen dat alleen u kent. Dit is vaak een probleem met crypto, omdat mensen die hun wachtwoord vergeten, in wezen hun activa hebben gestrand.

Om crypto in de portemonnee zelf te krijgen, moeten beleggers een crypto-uitwisseling gebruiken. Hoe crypto-uitwisselingen werken, is dat ze een platform bieden voor het kopen en verkopen van crypto-ofwel door het ene type crypto om te wisselen voor een ander, of, meer typisch, fiat-geld te gebruiken om fiat-geld te kopen of te ontvangen voor crypto die je verkoopt. Zelfs nu crypto-uitwisselingen in populariteit toenemen en er geavanceerdere beveiligingssystemen worden ontworpen, vinden er nog steeds hacks en gevallen van diefstal plaats.

bitvavo