Bitcoin kopen tijdens een bear market of niet?

Ongeacht hetgeen waarin je gaat investeren, uiteindelijk doe je het in zowat alle gevallen met het doel om daar op een zeker ogenblik een bepaald financieel rendement op te behalen. Dat geldt ook voor mensen die ervoor kiezen om te investeren in Bitcoin of een andere cryptocurrency. Dit betekent meteen ook dat het in de praktijk zeer belangrijk is om stil te blijven staan bij de koers waartegen je bijvoorbeeld BTC gaat kopen.

Bitcoin kopen tijdens een bear market is bijvoorbeeld iets waar elke (nieuwe) investeerder rekening mee moet houden. Het probleem dat zich in deze situatie stelt is dat het momentum enigszins tegenzit. Dat zorgt ervoor dat veel mensen net worden afgeschrikt om in deze periode te investeren. Toch is het net in deze tijd dat uiteindelijk de grootste rendementen zullen worden behaald. Hoe komt dat precies en wat moet je hier nu allemaal over weten? Dat laten we je graag ontdekken door middel van de onderstaande informatie!Wat is een bear market?

Laat ons om te beginnen eerst maar even kijken naar wat een bear market nu precies is. Dit is de benaming die wordt gegeven aan een bepaalde periode waarin het niet goed gaat met de markt. Deze periode kenmerkt zich dan ook door hoofdzakelijk bloedrood gekleurde koersen. Een bear market zorgt er dus voor dat je in eerste instantie wellicht geen rendement zal behalen met de investeringen die je doet. Voor een dergelijk momentum geldt dat ze dagen of weken, maar ook maanden of zelfs jaren kan aanhouden. Wanneer je gaat investeren moet je er dan ook rekening mee houden dat het een behoorlijke tijd kan duren voordat je groene cijfers gaat zien verschijnen. Dat lijkt helemaal niet interessant. Toch is het zo dat de meeste experten net sterk aanraden om tijdens deze periode stelselmatig je positie in bijvoorbeeld Bitcoin te vergroten. Hoe komt dat nu precies?

Wat maakt investeren in een bear market interessant?

Zowel voor de reguliere financiële markten als voor de cryptomarkt geldt dat we een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten periodes. Het gaat hierbij dan concreet om:
1. De bear market welke zich vooral kenmerkt door een negatief sentiment;
2. De bull market waarin er sprake is van een uitermate positief sentiment;
Heel wat verschillende factoren kunnen aan de basis liggen van het ontstaan van een bear market. Het gaat hierbij dan uiteraard om bijvoorbeeld beslissingen die worden genomen vanuit politieke hoek. Wanneer een belangrijk land ervoor kiest om bijvoorbeeld Bitcoin in de ban te doen kan dat meteen het globale sentiment aanzienlijk doen afnemen. Dat geldt ook voor beslissingen die worden genomen door bijvoorbeeld de Amerikaanse SEC. Het is verder zo dat een bear market in de praktijk niet automatisch hoeft te betekenen dat alle cryptocurrencies steevast in het rood duiken;

Investeren in een bear market is hoofdzakelijk interessant omdat verschillende potentieel interessante cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum als het ware in de uitverkoop worden geplaatst.

In het bijzonder een stevige koersval kan er dan ook voor zorgen dat je over de middellange tot lange termijn heel wat meer rendement zal weten te behalen met je crypto investeringen. In ieder geval is het zomaar negeren van een bear market en de opportuniteiten die ze mogelijks met zich meebrengt dus zeker en vast niet interessant te noemen, in tegendeel.

Periodiek instappen, ook tijdens een bear market

Bovenstaande informatie heeft reeds duidelijk gemaakt dat het wel degelijk de moeite waard kan zijn om tijdens een bear market in te (blijven) kopen. Voor heel wat mensen geldt dat ze op periodieke basis investeren in cryptovaluta’s. Het gaat daarbij dan uiteraard vaak in het bijzonder om Bitcoin. Wanneer de koersen gedurende een langere tijd een rood koersverloop laten optekenen is het echter zo dat veel mensen ervoor kiezen om hun investeringen tijdelijk on hold te zetten. Dat is helemaal niet interessant. Dit niet in het minst omdat een bear market er namelijk voor kan zorgen dat je gemiddelde aankoopkoers danig naar omlaag kan worden gehaald.
Vaak is het zo dat mensen voor hun periodieke investeringen in Bitcoin de voorkeur geven aan het hanteren van de zogenaamde “dollar-cost-average” methode. Deze methode staat erom bekend ongelofelijk interessant te zijn. Echter is het wel zo dat ze een constante investering vereist. Wanneer je periodiek hebt geïnvesteerd in tijden waarin het goed ging met de cryptomarkt bestaat het risico dat je te maken hebt met een vrij hoge gemiddelde aankoopkoers.

Uiteindelijk is het de bedoeling om deze te verlagen zodat je finaal kan rekenen op de meest aantrekkelijke rendementen. Ben jij dus met andere woorden ook iemand die regelmatig zijn of haar positie in bijvoorbeeld Bitcoin uitbreidt? Dan biedt een bear market je de mogelijkheid om dat te kunnen doen tegen een extra scherpe koers.