Is betalen met Bitcoin tegenwoordig nog wel interessant?

We durven het tegenwoordig wel eens over het hoofd te zien, maar in eerste instantie is Bitcoin uiteraard gelanceerd als betaalmiddel. Door de jaren heen hebben we kunnen vaststellen dat steeds meer partijen ondersteuning zijn gaan bieden voor betalingen die uitgevoerd kunnen worden met de nummer één cryptomunt van de wereld.

Vandaag de dag moeten we ons echter de vraag stellen of het nog wel interessant is om betalingen uit te voeren met Bitcoin. ’s Werelds eerste cryptomunt heeft namelijk door de jaren heen de evolutie doorgemaakt van een decentraal betaalmiddel naar een zogenaamde store of value. Hoe interessant betalen met deze cryptomunt tegenwoordig al dan niet nog is laten we je bijzonder graag ontdekken hier op deze pagina.




Wat zijn de voordelen van betalen met Bitcoin?

Het spreekt voor zich dat niet iedereen die de informatie op deze pagina gaat lezen reeds goed bekend is met Bitcoin en de mogelijkheden die ze biedt. Dat is ook helemaal geen probleem. Belangrijk is natuurlijk wel om te weten welke voordelen er nu precies allemaal zijn verbonden aan het uitvoeren van betalingen met Bitcoin.

Je kan op dit vlak onder meer denken aan het volgende:

1. Betalingen met Bitcoin zijn decentraal en worden dus niet gecontroleerd door een centrale autoriteit. Wel moeten de betalingen worden “bevestigd”.
2. Het is mogelijk om met behulp van Bitcoin geld op een eenvoudige manier geld de wereld rond te sturen. Dit ongeacht waar de ontvanger in kwestie zich bevindt.
3. Het internationaal versturen van geld kan razendsnel gebeuren, in ieder geval merkelijk sneller dan het geval zou zijn met traditioneel fiat-geld.




De bovenstaande drie voordelen zorgen er in de praktijk voor dat heel wat mensen er verspreid over de wereld reeds voor hebben gekozen om niet alleen geld te versturen in Bitcoin, maar ook daadwerkelijk betalingen te doen. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel al eens gehoord over de bewuste pizza aankoop die gebeurde met Bitcoin. Toch moet het gezegd dat het aantal echte betalingen met Bitcoin slechts een beperkte hoeveelheid vertegenwoordigt van het totale aantal transacties welke gebeuren in BTC. Veel mensen vinden dit vreemd en stellen zich de vraag hoe dit precies komt.

Waarom de acceptatie van Bitcoin-betalingen niet alles zegt

Veel bedrijven, in het bijzonder in de Verenigde Staten, hebben ondertussen aangegeven betalingen in Bitcoin te aanvaarden. Bovendien is het zo dat ook betaalproviders waaronder zelfs Paypal hebben laten optekenen cryptomunten (waaronder dus ook Bitcoin) te gaan accepteren. Ondanks dit alles kan er worden vastgesteld dat beduidend minder mensen tegenwoordig met BTC betalen. Het is dan ook zo dat de adoptie van BTC-betalingen op zich natuurlijk helemaal niet alles zegt.

Heel veel mensen die overgaan tot het kopen van Bitcoin doen dat namelijk omdat ze de tokens willen opnemen in hun investerings- of beleggingsportefeuille. Daar waar de focus bij Bitcoin dus met andere woorden in eerste instantie hoofdzakelijk lag op het uitvoeren van decentrale betalingen kan er tegenwoordig worden vastgesteld dat, dat eigenlijk niet langer het geval is.

Waarom houden mensen hun Bitcoin holdings steeds vaker vast?

Bovenstaande maakt duidelijk dat veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om hun Bitcoin holdings vast te houden. Wat is daar nu precies de reden voor? In eerste instantie is het zo dat mensen beschikken over een gezond wantrouwen tegenover de traditionele financiële markten. Dit wantrouwen werd in het leven geroepen in het jaar 2008 en is eigenlijk nooit helemaal verdwenen. Door een stukje van je kapitaal weg te zetten in Bitcoin kan je ze onttrekken aan de gewone financiële markt. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je dan wel rekening zal moeten houden met de zogenaamde volatiliteit die zo kenmerkend is voor de cryptomarkt.




Een tweede reden waarom mensen ervoor kiezen om hun Bitcoin holdings vast te houden heeft betrekking tot de potentiële meerwaarde die ermee kan worden gerealiseerd. Sinds haar introductie is de waarde van Bitcoin explosief toegenomen. Heel wat vroege investeerders zijn er dan ook in geslaagd om met hun BTC holdings hun leven voor eens en altijd te veranderen. Ook het speculatieve karakter van Bitcoin is dan ook voor veel investeerders een goede reden om ze vast te houden.

Bitcoin kan (enigszins) bescherming bieden tegen inflatie

Last but not least kan het aanhouden van een stukje van je kapitaal in Bitcoin ook een zekere mate aan bescherming bieden tegen inflatie. In tijden waarin de inflatie toeneemt grijpen mensen niet zelden naar een veilige haven zoals bijvoorbeeld goud en zilver. Dit omdat deze edelmetalen eigenlijk resistent zijn tegen de impact van inflatie. Dat zou in zekere zin ook kunnen gelden voor het digitale goud, wat dus Bitcoin is. Ook dit zou dus een reden kunnen zijn om Bitcoin aan te houden en er niet voor te kiezen om ze uit te geven wanneer je bepaalde kopen wenst te doen.

[ccpw id="134"]