Wat is Dogecoin (DOGE)?

Waar en hoe is Dogecoin ontstaan en wat is de relevantie met een Japans hondenras? Dogecoin werd in 2013 gelanceerd als een peer-to-peer open-source cryptocurrency. De opmerkelijke naam van deze cryptocurrency is gebaseerd op een populaire meme met een Shiba Inu hond. Waarom? Omdat de ontwikkelaars Billy Markus en Jackson Palmer, het gat wilden opvullen voor een meer toeghankelijke leuke altcoin die door de massa zou worden omarmd.
En het werkte! Doge noemde zichzelf “de leuke en vriendelijke cryptovaluta”, kreeg al snel online bekendheid met een grote aanhang op sociale media en wordt nu beschouwd als één van de meest populaire cryptocurrencies die worden gebruikt om content creators op verschillende sociale platforms te stimuleren.

Dogecoin realtime: [ccpw id="141"]

Het Elon Musk effect

Recentelijk heeft de populariteit van Doge een boost gekregen door Tesla CEO, Elon Musk (ook bekend als de DogeFather), die het uitriep tot “de cryptovaluta van het volk” en de waarde prompt met 12.000% deed stijgen. Het begon misschien als een grap, maar de historisch volatiele Dogecoin heeft een marktwaarde in hetzelfde bereik als sommige van ’s werelds grootste bedrijven.
Hoe werkt Dogecoin?

Op een vergelijkbare manier als Bitcoin, Litecoin en andere toonaangevende crypto’s, is Doge ontwikkeld om de veiligheid, snelheid en schaalbaarheid van transacties te verbeteren. Het framework was aanvankelijk gebaseerd op Luckycoin, een afgeleide van Litecoin, met een gerandomiseerde blokbeloning. Net als zijn voorgangers gebruikt Dogecoin Scrypt technologie in zijn proof of work (PoW) algoritme. Maar in plaats van te concurreren met CPU kracht en mining pools, is Dogecoin mining gebaseerd op een loterijsysteem, waarbij de winnaar van de loterij wordt geselecteerd om het volgende blok te voltooien.

Waarom is Dogecoin anders?

Gebruikers voelen zich aangetrokken tot de snelheid van Doge. Het vrijgeven van nieuwe munten als gevolg van mining duurt slechts een minuut, in tegenstelling tot de twee minuten die nodig zijn voor Litecoin. En hoewel sommige cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, ‘deflatoir’ zijn, waardoor het aantal munten dat wordt gemaakt, wordt beperkt, is Dogecoin een ‘inflatoire munt’ met een oneindige voorraad. De oprichters hebben de ongebruikelijke stap genomen om de bevoorradingslimiet van de cryptocurrency te verwijderen, in plaats daarvan hebben ze tienduizend nieuwe Dogecoins geprogrammeerd die voor de rest van de eeuwigheid elke minuut moeten worden uitgegeven.