Wat is een crypto exchange?

De cryptocurrency zijn steeds bekender geworden en hebben een groot publiek bereikt. Liefhebbers van over de hele wereld beschikken over cryptomunten. Het kan gaan om de Bitcoin en de Ethereum, maar ook om kleinere munten zoals de Shiba Inu en de NEO. De investeerders vinden het leuk om zich in de cryptomarkt te mengen en wellicht een enorme winst te maken. Vroeger moesten de kenners de munten nog op een ingewikkelde manier aanschaffen en opslaan. Tegenwoordig zijn er tientallen bedrijven die het de particulieren makkelijker maken, het gaat dan om een crypto exchange. Het is nog nooit zo simpel geweest om eigenaar te worden van cryptocurrency. De grote vraag is nu alleen, wat is een crypto exchange?Cryptocurrency exchanges

Een exchange kan worden gezien als een tussenpersoon. Een cryptocurrency exchange zal het de gebruiker makkelijker maken om cryptomunten te kopen en te verkopen. Er zitten vanzelfsprekend wel kosten verbonden aan deze dienst, maar het is ideaal voor nieuwkomers in de cryptowereld. Een crypto exchange biedt gemak en overzicht. Je kan vaak honderden verschillende munten kopen bij één crypto exchange, waardoor je ook maar één account nodig hebt om de cryptocurrency naar eigen voorkeur aan te schaffen.

Een cryptocurrency exchange is vaak een relatief goedkope optie. Je hebt verder geen software of iets dergelijks nodig. Je kan eenvoudig inloggen in jouw account en direct aan de slag gaan. Inloggen kan via de computer, maar ook op de smartphone en een tablet. Het enige wat je daarnaast nog nodig hebt is een degelijke internetverbinding.

Is een crypto exchange wel veilig?

Veiligheid speelt een zeer belangrijke rol als het aankomt op cryptocurrency. Er zijn wereldwijd hackers actief die steeds maar opnieuw cryptomunten proberen te stelen. Een investeerder kan zijn munten aanschaffen en opslaan in een wallet. Het voordeel van een crypto exchange is dat de cryptomunten bij de exchange zelf worden opgeslagen en jij er geen omkijken meer naar hebt.
De exchanges hechten een grote waarde aan veiligheid en zijn constant bezig om de veiligheid te waarborgen. Jaren geleden werd echter een exchange wel succesvol gehackt en werden er 850.000 Bitcoins gestolen. De exchange moest zijn deuren direct sluiten. Het brengt dus wel een risico met zich mee, maar tegenwoordig zit het qua veiligheid meer dan goed bij de bekendere exchanges. Mocht je toch twijfels hebben, dan kan jij jezelf even gaan verdiepen in de hot en cold wallets voor cryptocurrency.

Handelen bij een Nederlandse crypto exchange

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel cryptocurrency exchanges actief op de internationale markt. Echter kan jij ook besluiten om te gaan handelen bij een Nederlandse exchange. Enkele bekende namen zijn LiteBit en Bitvavo. Het zijn stuk voor stuk Nederlandse ondernemingen die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en geregistreerd staan bij de Nederlandsche Bank. Dat zorgt toch voor een wat fijner gevoel. Het is wel nodig om jouw account te verifiëren, bijvoorbeeld door een kopie van een ID-bewijs op te sturen. De Nederlandse crypto exchanges hebben een geweldige reputatie en staan hoog aangeschreven in de cryptowereld.

Handelen bij een buitenlandse crypto exchange

De cryptomarkt is nog vele malen groter buiten de Nederlandse landgrenzen. Er zijn daardoor ook veel internationale exchanges actief op de Nederlandse markt. Jij kan daar ook zonder zorgen gaan handelen in cryptomunten. Deze exchanges beschikken eveneens over een goede reputatie, maar wij raden je wel aan om even de reviews van andere investeerders te lezen. De aanbieders uit het buitenland beschikken over een Engelstalige website en klantenservice.
Mocht dat geen probleem zijn, dan kan je ook prima gaan handelen bij een buitenlandse crypto exchange. Enkele voorbeelden zijn Binance, BitPanda en Coinbase.

iDeal crypto exchanges

Een groot voordeel van handelen bij een Nederlandse cryptocurrency exchange is dat de gebruiker geld kan storten met iDeal. Het maakt investeren in cryptomunten nog eenvoudiger en sneller. Het geld staat binnen enkele tellen op jouw exchange-account en je kan direct de gewenste cryptomunten kopen. Daarnaast betalen de exchanges ook snel geld uit, meestal staat het bedrag binnen enkele werkdagen al op de bankrekening van de investeerder.

Goedkoop handelen bij Bitvavo

De bekendste crypto exchange is Bitvavo. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en mocht al bijzonder veel klanten verwelkomen. De lage kosten zijn het grootste pluspunt, aangezien de handelskosten zeer minimaal worden gehouden. Bitvavo beschikt ook over een eigen applicatie, waardoor je ook op de smartphone gemakkelijk kan gaan handelen in cryptocurrency. De nieuwkomers krijgen bij Bitvavo een welkomstcadeau en mogen de eerste 1000 euro handelen zonder extra kosten. Daardoor kan jij als nieuwe investeerder nog sneller een leuk bedrag verdienen.

Veelgestelde vragen

– Wat is de functie van een crypto exchange?

Een crypto exchange kan je vergelijken met een beurs. De exchange zal zich uitsluitend bezighouden met het bijeenbrengen van de vraag en het aanbod. Daarnaast maakt een exchange handelen in crypto gemakkelijker en laagdrempeliger.

Welke exchange is het bekendste in Nederland?

De bekendste crypto exchange van Nederland is het populaire Bitvavo en Litebit.Deze bedrijven biedem de laagste kosten aan en beschikken over een ruim assortiment aan cryptomunten. Andere bekende namen zijn Bitcoin Meester en Knaken.

Moet ik ook een wallet kopen?

Nee, het is vaak niet nodig om een wallet te kopen als jij besluit te gaan handelen bij een cryptocurrency exchange. Dat komt doordat de meeste exchanges de munten voor de gebruiker opslaan. Je kan ten alle tijden bij jouw cryptomunten, simpelweg door in te loggen in jouw account.

Welke crypto exchange is het goedkoopste?

Bitvavo is zonder twijfel de goedkoopste crypto exchange van Nederland. De handelskosten kunnen oplopen tot maximaal 0,25%. Diverse andere bekende exchanges rekenen al snel 2% of zelfs meer voor een simpele crypto transactie. Handelen bij Bitvavo is dus de goedkoopste optie.

Welke Nederlandse exchange heeft de meeste munten?

De crypto exchange Litebit biedt de meeste cryptomunten aan. Je kan een keuze maken uit honderden verschillende munten, zowel de bekende als onbekende cryptocurrency. Het voordeel is dat je maar één account nodig hebt en wel alle soorten cryptomunten kan aanschaffen.