Wat is Ethereum en waar begin je?

Als Bitcoin (afkorting BTC) de vermeende toekomst van geld is, wat is Ethereum dan? Voor iemand die nieuw is in de cryptomunten, is dat de logische vraag om te stellen, aangezien ze waarschijnlijk Ethereum en zijn Ether (ETH) cryptocurrency naast Bitcoin overal op beurzen en in het nieuws zien. Het is echter niet bepaald eerlijk om te denken dat Ethereum rechtstreeks concurreert met Bitcoin. Het heeft verschillende doelen, functies en zelfs technologie.

Ethereum is een gedecentraliseerd blockchain netwerk dat wordt aangedreven door het Ether-token waarmee gebruikers transacties kunnen doen, rente op hun bezit kunnen verdienen door uitzetten, niet-vervangbare tokens (NFT’s) te gebruiken en op te slaan, cryptocurrencies te verhandelen, games te spelen, sociale media te gebruiken en nog veel meer. Het is momenteel een proof-of-work (PoW) blockchain, maar maakt de overstap naar proof-of-stake (PoS) met Ethereum 2.0 voor schaalbaarheidsdoeleinden en voor een milieuvriendelijkere aanpak.
Velen beschouwen Ethereum als de volgende stap van het internet. Als gecentraliseerde platforms zoals de App Store van Apple Web 2.0 vertegenwoordigen, is een gedecentraliseerd, door gebruikers aangedreven netwerk zoals Ethereum Web 3.0. Dit “next-generation web” ondersteunt bijvoorbeeld gedecentraliseerde applicaties (DApps), gedecentraliseerde financiën (DeFi) en gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX’s).

Dit zijn allemaal betrouwbare, geautomatiseerde versies van traditioneel financieel en internetgebruik, en ze worden veel gebruikt. DeFi houdt al miljarden aan totale waarde vast in projecten, en dat zal naar verwachting nog hoger worden.

Real time koers Ethereum [ccpw id="137"]

Geschiedenis van Ethereum

Ethereum was niet altijd het op één na grootste blockchain project ter wereld. Vitalik Buterin heeft het project feitelijk mede gecreëerd om de tekortkomingen van Bitcoin te verhelpen. Buterin publiceerde in 2013 het Ethereum-witboek waarin slimme contracten worden beschreven – geautomatiseerde, onveranderlijke “als-dan” -verklaringen – die de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties mogelijk maken. Hoewel DApp-ontwikkeling al bestond in de blockchain-ruimte, waren platforms niet interoperabel. Buterin bedoelde Ethereum om ze te verenigen. Voor hem was het verenigen van de manier waarop DApps werken en communiceren de enige manier om de acceptatie te behouden.

Zo werd Ethereum 1.0 geboren. Zie het als de App Store van Apple: één ruimte voor tienduizenden verschillende applicaties, die allemaal aan dezelfde regelset voldoen, alleen die regelset is hardcoded in het netwerk en autonoom gehandhaafd, waarbij ontwikkelaars hun eigen regels binnen DApps kunnen afdwingen. Er is geen centrale partij, zoals bij Apple die regelgeving wijzigt en handhaaft. In plaats daarvan ligt de macht in handen van de mensen die als gemeenschap optreden.

De groep richtte ook de Ethereum Foundation op in Zwitserland, met als missie het onderhouden en ontwikkelen van het netwerk. Kort daarna kondigde Buterin aan dat de stichting als een non-profitorganisatie zou opereren, wat ertoe leidde dat enkele mede-oprichters vertrokken.

Na verloop van tijd kwamen ontwikkelaars naar Ethereum met hun eigen gedecentraliseerde ideeën. In 2016 richtten deze gebruikers “The DAO” op, een democratische groep die stemde over netwerkwijzigingen en voorstellen. De organisatie werd ondersteund door een slim contract en omzeilde de behoefte aan een CEO die de macht over Ethereum aankondigde. In plaats daarvan moest een meerderheid over wijzigingen stemmen voordat ze konden worden doorgevoerd.

Dit ging echter allemaal mis toen een onbekende hacker 40 miljoen aan fondsen stal uit de holdings van The DAO, vanwege een beveiliging exploit. Om de diefstal ongedaan te maken, stemde de DAO voor “hard fork” Ethereum, afwijkend van het oude netwerk en upgradend naar een nieuw protocol, dat in wezen een grote software-update ondergaat.

Hoe werkt Ethereum?

Net als Bitcoin bestaat het Ethereum-netwerk op duizenden computers over de hele wereld, dankzij gebruikers die deelnemen als ‘knooppunten’ in plaats van als een gecentraliseerde server. Dit maakt het netwerk gedecentraliseerd en zeer immuun voor aanvallen, en daardoor in wezen niet in staat om uit te schakelen. Als één computer uitvalt, maakt het niet uit, want duizenden anderen houden het netwerk in de gaten.

Ethereum is in wezen een enkel gedecentraliseerd systeem waarop een computer draait die de Ethereum Virtual Machine (EVM) wordt genoemd. Elk knooppunt heeft een kopie van die computer, wat betekent dat alle interacties moeten worden geverifieerd, zodat iedereen zijn kopie kan bijwerken.
Netwerkinteracties worden anders beschouwd als “transacties” en worden opgeslagen in blokken op de Ethereum-blockchain. Miners valideren deze blokken voordat ze ze aan het netwerk verbinden en fungeren als transactiegeschiedenis of een digitaal grootboek. Mining om transacties te verifiëren staat bekend als een proof-of-work consensusmethode. Elk blok heeft een unieke 64-cijferige code die het identificeert. Miners zetten hun computerkracht in om die code te vinden en bewijzen dat deze uniek is. Hun computerkracht is het “bewijs” van dat werk en miners worden in ETH beloond voor hun inspanningen.

Net als Bitcoin zijn alle Ethereum-transacties volledig openbaar. Miners zenden voltooide blokken naar de rest van het netwerk, bevestigen de wijziging en voegen de blokken toe aan ieders kopie van het grootboek. Er kan niet met bevestigde blokkeringen worden geknoeid, wat dient als een perfecte geschiedenis van alle netwerktransacties.

Maar als miners worden betaald voor hun werk, waar komt die ETH dan vandaan? Elke transactie wordt geleverd met een vergoeding, “gas” genaamd, die wordt betaald door de gebruiker die de transactie initieert. Die vergoeding wordt betaald aan de miner die de transactie valideert, waardoor toekomstige miner wordt gestimuleerd en netwerkbeveiliging wordt gegarandeerd. Gas dient in wezen als een limiet, waardoor het aantal acties dat een gebruiker per transactie kan doen, wordt beperkt. Het is ook bedoeld om netwerkspam te voorkomen.

Omdat ETH meer een utility-token is dan een token van waarde, is het aanbod oneindig. Ether komt consequent in omloop in de vorm van miner-beloningen, en dat zal ook gebeuren met uitzettende beloningen zodra het netwerk naar PoS verhuist. In theorie zal er altijd vraag zijn naar Ether, wat betekent dat inflatie het actief nooit buiten gebruik mag devalueren.

Helaas voor velen kunnen Ethereum kosten behoorlijk hoog oplopen op basis van netwerkactiviteit. Dit komt omdat een blok maar zoveel gas kan bevatten, wat varieert op basis van transactietypes en bedragen. Als gevolg hiervan zullen miners transacties met de hoogste gaskosten kiezen, wat betekent dat gebruikers concurreren om eerst transacties te valideren. Door deze concurrentie worden de tarieven steeds hoger, waardoor het netwerk in drukke tijden overbelast raakt. Netwerkcongestie is een groot probleem, hoewel het wordt aangepakt in Ethereum 2.0 – een complete revisie die als een apart gedeelte zal worden besproken.

Interactie met Ethereum vereist cryptocurrency, die is opgeslagen in een portemonnee. Die portemonnee maakt verbinding met DApps en fungeert als paspoort voor het Ethereum-ecosysteem. Van daaruit kan iedereen items kopen, games spelen, geld lenen en allerlei activiteiten doen, net als op het traditionele internet. Alleen, het traditionele web is gratis voor gebruikers, omdat ze persoonlijke informatie weggeven. Gecentraliseerde entiteiten die websites beheren, verkopen die gegevens vervolgens om geld te verdienen.
Cryptocurrency neemt hier de plaats van gegevens in, wat betekent dat gebruikers vrij kunnen browsen en anoniem kunnen communiceren. Dit betekent ook dat het gebruik van DApp niet discriminerend is. Geen enkele DApp voor lenen of bankieren kan iemand weigeren op basis van ras of financiële status. Een tussenpersoon kan niet blokkeren wat zij beschouwen als een ‘verdachte transactie’. Gebruikers bepalen wat ze doen en hoe ze het doen, en daarom beschouwen velen Ethereum als Web 3.0 – de toekomst van web interactie.

Ethereum versus Bitcoin

Hoewel Bitcoin de meest gangbare cryptocurrency is, heeft de Ethereum-gemeenschap de ambitie om het project uit te breiden. De eerste is bedoeld als digitaal geld en dient dat doel redelijk goed. Maar Bitcoin heeft zijn beperkingen. Het is een PoW-netwerk dat moeite heeft om op te schalen, waardoor sommigen geloven dat het meer een waardeopslag is, vergelijkbaar met goud. Bitcoin heeft ook een harde limiet van 21 miljoen munten, wat zich meer leent voor dat argument.

Ethereum daarentegen is van plan onze huidige internetinfrastructuur in te halen. Het is van plan om veel processen te automatiseren waarvoor nog tussenpersonen nodig zijn, zoals het gebruik van een app store of het werken met fondsbeheerders. ETH wordt meer gebruikt als een manier om met het netwerk te communiceren dan als een manier om geld over te maken, hoewel het dat ook kan doen.

Ontwikkelaars kunnen op Ethereum voortbouwen en voor elke DApp een unieke, Ether-compatibele token maken, een ERC-20-token genaamd. Hoewel het proces niet perfect is, betekent dit dat alle op Ethereum gebaseerde tokens technisch interoperabel zijn. Het netwerk van Bitcoin is alleen voor Bitcoin.

Wat is er bereikt met Ethereum?

Gedecentraliseerde financiering is misschien wel de grootste prestatie van het Ethereum netwerk. DApps die verschillende functies binnen het ecosysteem kunnen vervullen, doken op rond 2019 tot 2020 en groeien met de dag in populariteit. Hoe meer DApps worden gebruikt, hoe meer het Ethereum-netwerk daardoor zal worden gebruikt. De DeFi-scene van Ethereum is de grootste die er is, met succesvolle DApps die het platform in de loop der jaren meer bekendheid hebben gegeven.

Kunstenaars verdienen bijvoorbeeld miljoenen dollars door hun werk via niet-vervangbare tokens of NFT’s naar de blockchain te brengen. Je kunt je afvragen, waarom zou je digitale kunst kopen als we er gewoon een screenshot van kunnen maken? Verzamelaars willen eigendom, daarom. NFT’s bevatten ook een eigendomsbewijs en dienen als een veilige vorm van opslag. Het is eigenlijk een alles-in-één voor verzamelaars, dus het is niet moeilijk om de aantrekkingskracht te zien.

Het is dezelfde reden waarom men de originele “Mona Lisa” zou willen hebben over slechts een kopie, zelfs als een kopie niet van de eerste te onderscheiden is. NFT’s vertegenwoordigen ook bruikbare items en accessoires in online games. Spelers kunnen hun huizen en personages decoreren met unieke activa van artiesten, wat weer een nieuwe inkomstenstroom oplevert voor creatievelingen.

Ontwikkelaars hebben ongecensureerde apps voor sociale media gebouwd, waarmee gebruikers elkaar een fooi kunnen geven voor inhoud. Games stellen gebruikers in staat om te investeren in activa, te spelen om ze te laten groeien en vervolgens met winst te verkopen, waardoor de werkelijke waarde uit hun speeltijd wordt gehaald. Er zijn voorspellingsplatforms die correcte voorspellingen belonen en freelanceplatforms die niet veel van elke betaling aftrekken. Dit wordt allemaal autonoom beheerd via blockchain en slimme contracten, waarbij DeFi gebruikers meer controle geeft over hun geld dan ooit tevoren.

Voordelen van Ethereum

Naast decentralisatie en anonimiteit heeft Ethereum ook verschillende andere voordelen, zoals een gebrek aan censuur. Als iemand bijvoorbeeld iets aanstootgevends tweet, kan Twitter ervoor kiezen om het te verwijderen en die gebruiker te straffen. Op een op Ethereum gebaseerd social-mediaplatform kan dat echter alleen gebeuren als de community ervoor stemt. Op die manier kunnen gebruikers met verschillende gezichtspunten discussiëren zoals ze willen, en kunnen de mensen beslissen wat wel en niet moet worden gezegd.

Communautaire vereisten voorkomen ook dat slechte actoren het overnemen. Iemand met kwade bedoelingen zou 51% van het netwerk moeten controleren om iets te veranderen, wat in de meeste gevallen bijna onmogelijk is. Het is veel veiliger dan een simpele server waarop kan worden ingebroken.

Dan zijn er slimme contracten, die veel van de stappen die door centrale autoriteiten op het traditionele web worden genomen, automatiseren. Een freelancer van bijvoorbeeld Upwork moet het platform gebruiken om klanten te vinden en betalingscontracten op te zetten. Het bedrijfsmodel van Upwork neemt een percentage van elk contract om zijn werknemers, serverkosten, enz. te betalen. Op Web 3.0 kan een klant eenvoudig een slim contract schrijven waarin staat: “Als het werk op X-tijd wordt ingeleverd, wordt het geld vrijgegeven .” De regels zijn hard gecodeerd in het contract en kunnen door geen van beide partijen worden gemanipuleerd als ze eenmaal zijn geschreven.
Het wordt ook gemakkelijker dan ooit om Ether te verwerven. Bedrijven zoals PayPal en zijn Venmo dochteronderneming ondersteunen het kopen van crypto met fiat-valuta binnen de applicatie. Gezien de miljoenen klanten op elk platform, zullen ze eerder vroeger dan later betrokken raken.

Nadelen van Ethereum

Hoewel het klinkt als het perfecte platform, heeft Ethereum een paar belangrijke problemen die moeten worden opgelost.

De eerste is schaalbaarheid. Buterin zag Ethereum voor zich zoals het web nu is, met miljoenen gebruikers die tegelijkertijd interactie hebben. Vanwege het PoW-consensusalgoritme wordt dergelijke interactie echter beperkt door blokvalidatietijden en gastarieven. Verder is decentralisatie een belemmering; een centrale entiteit, zoals Visa, beheert alles en heeft het transactieproces geperfectioneerd.

Ten tweede is er de toegankelijkheid. Op het moment van schrijven is Ethereum duur om op te ontwikkelen en uitdagend om mee te werken voor gebruikers die niet bekend zijn met de technologie ervan. Sommige platforms hebben specifieke portemonnees nodig, wat betekent dat men ETH van hun huidige portemonnee naar de vereiste portemonnee moet verplaatsen. Dat is een onnodige stap voor gebruikers die ingebakken zitten in ons huidige financiële ecosysteem en in het minst niet beginnersvriendelijk.

Natuurlijk voegt PayPal crypto-ondersteuning toe, maar gebruikers kunnen niet veel doen behalve het daar houden. Het platform moet integreren met DeFi en DApps om de toegankelijkheid op een zinvolle manier te vergroten.

Het platform heeft wel goed geschreven documentatie over de kwestie – een andere belangrijke manier om meer gebruikers binnen te halen. Maar het daadwerkelijk gebruiken van Ethereum moet worden gestroomlijnd. Leren over blockchain is heel iets anders dan het gebruiken ervan.

Wat is Ethereum 2.0 (ETH 2)

Ethereum is langzaam aan het upgraden naar zijn 2.0-versie, die naar verwachting een proof-of-stake consensusalgoritme zal opleveren. Het traditionele Ethereum-netwerk, gepland voor 2020 tot 2022, werkt aan een fusie met de Beacon Chain – de eerste nieuwe functie van Ethereum 2.0.

De Beacon Chain verandert op het eerste gezicht niet veel, maar voegt de fundamentele veranderingen toe die nodig zijn voor toekomstige upgrades, zoals shard chains. Herinner je je het eerder besproken schaalbaarheidsprobleem nog? Shard-ketens en het proces van sharding vormen een groot deel van het oplossen van schaalproblemen.

Sharding is het verspreiden van transacties over meerdere, kleinere blockchain-netwerken. Deze kleinere netwerken kunnen worden beheerd door gebruikers met zwakkere hardware, omdat ze alleen informatie van de scherf hoeven op te slaan in plaats van het hele netwerk. In wezen maakt sharding Ethereum-validatie toegankelijker en helpt het om het hoofdnetwerk te ontlasten.

Ethereum 2.0 heeft veel cryptocurrency-enthousiastelingen die zich bullish voelen. Beroemdheden profiteren van NFT’s en de toename van het algemene blockchainbewustzijn groeit. Al deze activiteiten hebben echter geleid tot hoge transactiekosten en tragere validatietijden, wat de behoefte aan Ethereum 2.0 illustreert. Dit kan een probleem opleveren, aangezien vergoedingen soms meer dan de helft van de transactiebedragen kunnen kosten. Gelukkig zijn DApp-ontwikkelaars hard aan het werk om het toegankelijker te maken voor de in afwachting van mainstream-adoptie.

Een deel van die oplossing zit in de proof-of-stake-consensus, een kernkenmerk van Ethereum 2.0. In plaats van mining, wat energie-intensief is, markeert Ethereum 2.0 de overstap naar een PoS-consensusalgoritme. Proof-of-stake vervangt miners door validators: gebruikers die de Ethereum-blockchain opslaan, transacties valideren en meer. Het zijn in wezen een andere vorm van knooppunten.

Om een ​​volledige validator te worden, moet men minimaal 32 ETH inzetten, in ieder geval tijdens de vroege periode van Ethereum 2.0. Door een computer verbonden te laten met het netwerk, verdienen validators ETH als beloning voor hun inspanningen. Het idee is dat degenen die hun ETH inzetten de beste netwerkintenties voor ogen hebben en er alles aan zullen doen om het succes ervan te verzekeren. En als een validator niet deelneemt of iets kwaadaardigs probeert, kunnen ze genoemde ETH verliezen.

Het argument voor proof-of-stake is dat het een snellere en meer toegankelijke vorm van blockchain consensus is. Het vereist geen speciale hardware wat betekent dat iedereen met geld en een apparaat kan deelnemen. In theorie zou die toegankelijkheid het netwerk moeten laten groeien. Hoe meer validators, hoe meer blokken worden gevalideerd. Extra validators decentraliseren Ethereum ook nog meer, waardoor de beveiliging toeneemt naarmate de rol groter wordt.